”THE SHRINK NEXT DOOR” DEL 8

Befrielsen kommer. En tillbakablick på Marty och systern visar hur normala, bristfälliga människor beter sig, vill gott, begår misstag, allt som är en del av alla relationer i livet.

Marty genomgår en avvänjningsperiod från Ike och kämpar för att komma tillbaka till sig själv. I sin ensamhet lyssnar han på ett gammalt röstmeddelande från Ike. Det är smärtsamt att ha förlorat den där relationen som man så gärna ville ha, som man lagt allt och ännu mer i för att bevara. Han försöker prata med en vän men är så hjärntvättad att han upprepar Ikes jargong. Det blir ett sista besök på Ikes mottagning. Ike menar att han vet allt om kärlek, fastän hans hustru blivit helt likgiltig inför honom.

UTRENSNING

Marty kontaktar systern som konfronterar honom. Marty har betett sig som en idiot, som en missbrukare, skitit i alla för att behålla sin drog. ”Jag är en idiot”, säger Marty. ”Nej, bara en klantskalle som alla andra”, säger systern. Hon blir livrädd när Ike dyker upp, som ett rovdjur i natten. Hennes reaktion är så talande, Ike är en farlig galning i grund och botten. Marty bränner manuskripten de skrivit, den värld de tillsammans skapat.

GALNINGEN

Ike anklagar systern för att vara just det han själv är: giftig, farlig, beroendeframkallande. När det inte funkar börjar han roffa åt sig saker och skriker att allt är hans. Han ska ta fiskarna också men nu brottar Marty ner honom. ”Inget av det här är ditt, inget av det är verkligt. Det enda som är verkligt är ur jag kände för dig. Du tog allt från mig.” Ike svarar: ”Du är inget utan mig.” När de ses tio år senare, efter att Marty lämnat in ett juridiskt klagomål, hävdar Ike att han har skapat Marty. Han kör samma spel, men i slutändan är det inte Marty som är beroende av Ike utan Ike som är beroende av Marty.

VANTRO

Jag har träffat på många narcissister, från olika nivåer på den narcissistiska skalan. Det som har gjort att jag stannat kvar i relationen är vantron, man vill inte tro att en medmänniska kan vara ett sådant rovdjur. Man önskar inte någon ett sådant tillstånd. Man vill fylla hål, läka sår.