”THE SHRINK NEXT DOOR” DEL 7

Ike njuter av att spela Gud (intressant detalj att pjäsen de såg tillsammans i del 3 var Jesus Christ Super Star.) Han dikterar långa manus åt Marty att renskriva på maskin. Marty har helt blivit Ikes betjänt. Skulle han sitta ensam och isolerad utan Ike tro? Möjligtvis ensam men inte mer isolerad än han är i Ikes våld.

PÅ LIV OCH DÖD

Marty har ett hälsoproblem som ger smärta och oro och tvingas genomgå en operation. Ike syns inte till, bryr sig inte ifall det inte handlar om honom. I sjukhussängen längtar Marty efter att få bara en gnutta av all omtanke och stöd han gett Ike under de senaste 27 åren. Han lämnar sjukhuset i förtid och dyker upp halvnaken i huset i Hamptons, rånad på integritet och självvärde. Där pågår ännu en fest. Ike bemöter Marty med att förlöjliga och förminska och sedan bedyra sin makt och kärlek och spelar Gud. Han säger att han räddade Martys liv, räddade honom från flickvännen och systern som försökte ta alla hans pengar.

BRYTNINGSPUNKTEN

Han fick undan dem, ja, så att han själv kunde ta Martys pengar. Marty kan inte helt försvara sig, men när han sårbara fisk dör för att Ike skitit i att ta hand om den kommer brytningspunkten. Ike är ute bland gästerna och låter sig fotograferas, han samlar på människor som om han samlade på själar. ”I’m sorry I couldn’t protect you”, säger Marty och begraver sin fisk. Han operationssår blöder.

Ike har varit ett riktig kontrollfreak och översittare på Martys firma i rollen som coach/terrorist. Han vittrar oråd när Marty inte kommer till sin session och dyker upp på fabriken och ännu en gång kör han sin rutin på Marty. Men Marty ger honom sparken på sitt ödmjuka vänliga sätt. Hans anställda applåderar.

ATT BE SIG SJÄLV OM FÖRLÅTELSE

Det här avsnittet är så fint. När Marty säger ”I’m sorry I couldn’t protect you.” Är det inte det det handlar om? Att man helt enkelt inte KUNDE hindra den här narcissisten från att plundra. Det finns ingen skuld, inget att förlåta, för man KUNDE helt enkelt inte. Som barn lär man sig att ta på sig en massa skuld, vilket kanske Marty slipper en del av.

DÖD ELLER LEVANDE

Att det kostar Marty blod och smärta känner jag också igen. Ibland måste man halft ha ihjäl sig själv för att blir fri. Att våga säga ja till liv har inneburit nej till mamma och ingenting är så förbjudet som att överge en narcissist (enligt narcissisten.) Skuldbeläggandet blir förkrossande och letar sig in överallt inom ens egen person.

GRÄNSER GRÄNSER GRÄNSER

Sen tänker jag på gränssättandet Ett vänligt men bestämt nej. Ett du angår inte mig. Man valsas runt i misshandel som i en centrifug i åratals åratal, tills man inte pallar ett varv till. Gränser, alltså, gränser.