”THE SHRINK NEXT DOOR” DEL 6

Marty har fått rollen att peppa och lugna Ike, precis som hans fru också har den rollen. Ike pratar sedan på sessionen om att Marty inte ska låta folk kliva på honom och pekar ut andra människor i Martys närhet för att skickligt mörka sitt eget spel. Fiskar sedan bekräftelse på Martys debiterade tid och pratar om partyt han hållit på Martys egendom i Hamptons. Marty har självkännedom men Ike säger att han ska HJÄLPA Marty att bli mer av en partymänniska. För att avleda Marty från sina motiv och sitt beteende ger han honom en present.

TERRORN

Marty berättar godmodigt för en gäst på nästa party att huset egentligen tillhör honom, när han blir frågad. På nästa session han och Ike har lägger Ike sin hand stadigt på Martys axel och det som följer är plågsamt. Ike går till full attack och vänder och vrider på Martys oskyldiga samtal med gästen för att få Martys normala beteende att framstå som sjukt. Han påvisar hur Marty är sjuk såväl som självisk. Därefter skiftar Ike taktik och blir en leende ängel, en som HJÄLPER och tar hand om alla. (Man förstår hur rädd Marty blir, han som är allt annat än självisk och som absolut inte vill göra illa någon annan.)

Åren går. Marty och Ikes hustru är som passagerare på samma sjunkande båt, båda utsugna och oförmögna att rädda varandra.

Marty och Ike kallar sig bröder.

PERSONLIG LIVVAKT ÅT NARCISSISTEN

Ike slår två flugor i en smäll för att kontrollera Marty och en annan patient på partyt (många partyn genom åren då Marty får agera passopp) som börjat tvivla på terapin. Resultat: Marty som vid det här laget är totalt förvirrad och hjärntvättat knuffar den andra patenten i poolen. Kvinnan är förtvivlad över allt som Ike stulit genom åren. Hon och Marty börjar prata om hur Ike är deras allt, men hon säger att han egentligen inte bryr sig. Marty blir upprörd och försvarar Ike. Som lämpligt dyker upp och tar kommando. Marty är slutkörd, stapplar fram på sin familjs egendom som är full av skränande främlingar, invaderad. Tyr sig till sina fiskar, lugnet i naturen. Ike kommer och låtsas bry sig ännu en runda. Kanske finns det viss uppskattning, men då främst för de resurser i form av pengar och stöd som Marty kan ge honom. (Dessa nyanser spelas briljant av Paul Rudd.)

HAGALEN

Ike ser Marty som den bror som avled i koncentrationsläger och som hans pappa hade älskat. Genom att invadera Marty kan han inbilla sig att han är lika älskad. Genom att kontrollera kan han känna sig bättre än Marty, den favoriserade brodern samt pappan. Han manipulerar nu så att Marty får spela bödel och dumpa den andra patienten, den utnyttjade kvinnan. Ike ringer och säger till henne att hon är giftig och att han aldrig mer tänker träffa henne, detta efter åratal av sårbarhet och terapi, en grym och förkrossande handling. Att Marty går Ikes ärenden är en del av den narcissistiska misshandeln.

REFLEKTIONER

Min mamma spelade alltid ut mig, mina vänner, kusiner och syskon mot varandra. Hon pratade skit om dem och fällde gränslösa sexualiserande kommentarer om dem, vilket gjorde att jag drog mig undan från dem. Det var farligt att ha vänner och nära relationer. Om jag stod upp för mig själv söp hon sig full eller grät. Det var som allra farligast om någon i hennes närhet hade åstadkommit något eller lyckats med något, då följde samma kontrollerande spel och misshandel som Ike utsatte Marty för. När man sedan började må allt beklagade hon sig inför skolans kurator, eller blev bästis med henne, medan jag fick rollen som den hopplösa idioten.