”THE SHRINK NEXT DOOR” DEL 2

Marty och dr. Ike diskuterar pappans roll i deras liv och Ike lägger ord i munnen på Marty, vill leva ut sin egen smärta genom honom, samtidigt som han kontrollerar Marty med tiden de har. Erbjuder sedan mer tid mot betalning. Marty är helt maktlös och helt sårbar i sin färska sorg efter föräldrarnas bortgång. Han har en försiktig läggning och Ike använder hans personlighetsdrag och gör om dem till problem och sjuklighet.

PROJEKTIONEN

Ike tittar på foton på kvällen och surar över att han inte fick en pampig bar mitzva. Han bestämmer att Marty ska betala för en andra storslagen bar mitzva åt sig själv och ordnar det så att Ike själv får vara stjärnan, medan blyga Marty känner sig som och ses som en knasboll. Men Ike anser att tillställningen ska ge Marty hans manlighet, i själva verket vingklipper den Marty och gör honom än mer beroende av den fantastiska Ike.

Det känns magiskt när någon ser en och bryr sig om en, när man är en blyg person.

ATTACKER

Ike har ett finger med i allas känsloliv, som spindeln i nätet. Men Martys syster gör några efterfrågningar och Ike går igång som om det vore ett förfärligt övergrepp att ifrågasätta honom. Han lägger ilskan på Marty, som blir helt skärrad och vill trösta och gottgöra. Ike orerar vidare om sin utbildning och säger åter igen utan någon som helst självinsikt, att systern inte är redo att växa. (Systern spelas fantastiskt bra av Katherine Hahn och är underbar i sin genuina och mänskliga bristfällighet.) Ike spelar ut Martys sårbarheter och Marty vänder sin smärta mot systern. Ike kommer till undsättning. Alltsammans får Marty att må dåligt och då säger Ike att han ska vara stark, vara en man (och ta hans skitbehandling.)