Valsång

Valsång av Ellen Kellman
Köp boken på Bokus

En bok för barn och familjer som sörjer en nära vän och anhörigs bortgång. Alva och Flisan var bästisar, men Flisan drunknade och sjuåriga Alva måste försöka hantera känslor av sorg och förlust. Hon gör det dels genom att leka och fantisera, dels genom att samtala med mormor om var Flisan är nu.

”De sitter tätt hoptryckta på bussen hem. Fönsterrutorna är mörka och blanka. Och så kommer tankarna igen. Det är något hon måste få veta.
”Mormor? Tror du att Flisan är arg på mig?” frågar Alva.
”Men varför skulle hon vara arg på dig?!”
”För att hon är död och borta, men jag lever och finns kvar…?”
”Nej, det tror jag då inte!” säger mormor. ”Vet du, Alva. Flisan är glad där hon är. Livet är så stort. Döden är så stor. men kärleken är störst av allt, och Flisan är full av kärlek nu. Man blir det när man har blivit älskad av många och lämnat den här världen. Full av kärlek. Hon vill bara att du ska ha det bra.”

”Alva skriver en egen berättelse. Alla ska göra det i skolan. De ska skriva i skrivboken. Mormor hjälper Alva att stava rätt, men det är Alva som berättar: Flisan var min vän, min bästa vän. Hon var alltid snäll utom när hon fick broccoli. Hon tyckte inte om broccoli. När jag hade slagit mig så att det blödde höll hon min hand ända tills skolsyster kom och satte på ett plåster. Hon skrattade mycket. Vi lekte alltid och åt godis. Flisan gav mig godis som jag tyckte om fastän hon själv inte fick något då.. Flisan drunknade i havet. Nu är hon en lycklig val.”

”Boken är ett äventyr i sorgbearbetning, mild och inspirerande, för vuxna så väl som för barn.” – Pelle Granström, Fonus begravningsbyrå.
”Ellen Kellman kan på ett fint och enkelt sätt beskriva det vi alla tänker på när någon går bort.” – Fredrik Gyllenhög, diakon i svenska kyrkan.