Margareta

Margareta tar ingenting för givet. Det mesta brukar gå snett. De kommer säkert vara taskiga i den nya skolan, precis som i den gamla. Mamma och pappa kommer antagligen vara fulla när hon kommer hem. Men den där Isabelle, menade hon allvar när hon frågade om de skulle hänga efter skolan? Varför var hon så snäll mot Margareta? Kunde de bli vänner…?
Margareta är en elvaåring som får kämpa med mycket, men hon har en härlig hemlighet…

”Luften som strömmade in var så frisk och söt att Margareta genast började sväva uppåt. Fötterna lämnade trasmattan och hon svävade upp och sedan långsamt ut genom fönstret. Hon steg försiktigt uppåt längs husväggen och dröjde en stund under taknocken, med ena handen på takkanten, för att se ut över staden vars färger långsamt trädde fram ur den nattgråa dimman med brandgula solstråk, som strilade mellan skuggorna.

Hon var alltid lite orolig för att någon skulle få syn på henne när hon flög, men hon kunde inte se en levande själ där nere och allting var tyst. Då passade hon på att ta sig en flygtur över taket. Hon cirkulerade ovanför den svarta taktjäran och njöt av vinden som strömmade mot hennes ansikte. Sen slog hon sig ner på taket med benen dinglande över kanten och såg på när solstrålarna steg bakom höghusen och de första biltutorna började ljuda genom tystnaden.”

Recension från BTJ – Häfte 20, 2017:

Elvaåriga Margaretas liv är tufft, mycket tufft. Det som de flesta andra barn tar för givet är inget som är förunnat Margareta eller hennes sexåriga lillebror Konrad. I en familj där missbruk, våld och psykisk ohälsa styr barnens liv är mat, kläder och kärlek mestadels frånvarande. Margareta är van vid att ta hand om sig själv och lillebror Konrad samt att agera hushållerska åt pappan. Detta försvåras alltmer av att matlagningen börjar liknas vid att koka soppa på en spik, vilket gör pappa alltmer arg.

I skolan blir barnen lätta mobboffer med sin gamla trasiga kläder. Margaretas berättelse om sin tidiga barndom är sorglig och hemsk, vilket förmedlas mycket inlevelsefullt och nära. Detta trollbinder läsaren redan några sidor in i berättelsen. Klumpen i halsen underlättas av att hon har en lärare som verkligen bryr sig om henne. Dessutom har Margareta en hemlighet, hon kan flyga, och lillebror Konrad kan göra sig osynlig. Detta öppnar upp för exempelvis symboliska och allegoriska tolkningar och diskussioner i högläsningen tillsammans med barn i mellanstadieåldern. Helhetsbetyg 4 av 5.

(klicka på bilden för större bild)