VÄRLDEN

Jag lär mig nu att jag är värdefull bara för att jag är här och får uppleva jorden och världsrymden, djuren och människorna. Kroppen är en gåva i sig, att jag kan gå, se, lyssna på musik med mina öron. Sitta på en sten vid en fors är en gåva. Att inse att man hör hemma här och är en del av något stort och magiskt.

Kärlek är en gåva, något som kopplar mig samman med alla andra på jorden.

ÖPPENHET

Kunskap är en gåva, men ibland behöver jag först lära mig ödmjukhet för att få den införlivat, kunskapen. Och ödmjukhet kan vara något av det största, också nära förknippat med självkänsla. Jag klarar inte allt jämt, jag är bra på det ena men inte det andra, jag är vacker men också trasslig som ett garnnystan ibland och det är okej. Det är väl det som kallas utveckling. Ödmjukhet hjälper mig att känna mig trygg, som att jag är ett väl omhändertaget barn som är ute på vingliga upptäcktsfärder.

KÄRLEKEN DYKER UPP PÅ OLIKA SÄTT

Ibland tror jag på mig själv, men inte alltid.

Ibland älskar jag mig själv, men inte alltid. Men kärleken är villkorslös. Den är gratis också. Den finns alltid där om jag gräver lite, tar mig den tiden alltså. Den finns att finna i allt, en tavla, ett träd, en dröm i natten…

MISSBRUK AV JAGET

Sann kärlek för jaget sägs vara motsatsen till narcissism. Jag tror att en narcissist är besatt av sig själv ännu mer än han eller hon älskar sig själv. Besatthet för jaget så som andra kan bli besatta av alkohol eller shopping. Besattheten stänger ute kärlekskraften, som är läkningskraften, livskraften. Det sägs att man inte kan bota en narcissist, lika lite som man kan besöka svarta hål i rymden. Men jag hoppas det. Om bara en narcissist kunde nå till skadans rot och upplysa oss om vad som hände där.

PSYKOPATERS RÄTT I SAMHÄLLET

Eller om en pedofil kunde bekänna färg för att skapa en egen #metoo-rörelse och läkningsprocess världen om. Eller en psykopat kunde starta en skola för unga psykopater som behöver förstå empati. För vi är alla människor och sitter på något vis i samma båt. Båten är kärlek.