UNGDOMARNA

I vindsvåningen bor vi, Elbereth och Tintallë, Lova och Valdemar, Femi och jag. Elbereth och Tintallë kivas om det mesta. De är ungdomar, könsmogna och praktiskt taget vuxna, och ungdomligt övermodiga är de. Man måste hålla ett vakande öga så att de inte ställer till det för sig. Man litar inte helt på dem även om de har färdigheter. Elbereth och Tintallë har svans. De föddes sådana. De bor i en egen del av lägenheten, närmare bestämt ett akvarium som är fullt med sågspån där de gräver gångar. De sticker fram de små näsorna med de darrande minimala morrhåren, när husse kommer och de kilar gärna uppför mina armar, för att utforska den här vandrande godisautomaten. Ögonen sluter de till hälften när de med sina små handskar tar emot tomater, kål och havregryn. De är perfekta miniatyrer, helt uppslukade av sin värld som ökenråttor och jag säger god natt och släcker i ungdomarnas rum när det är dags att gå och sova.

TVÅÅRINGARNA

På morgonen kommer de dundrande, Lova och Valdemar, fulla av energi. De vill vara med och de vet vad de vill ha. Jag dukar fram frukost och de intar den småkivandes. Så fortsätter vi med dagen, medan Lova och Valdemar springer runt benen på mig. När jag försöker hjälpa dem säger de bestämt ifrån, kan själva. De föddes med färdigheter och förmågor och de råkar kanske befinna sig i min värld men de vet vilka de är. Lova har skägg och starka bakben. Valdemar har lurviga fötter och hängande öron. Eftermiddagen ägnar de åt att mumsa i sig hö med sina långa framtänder.

ÄLDTSA DOTTERN

Femi är äldre än sina syskon och begåvad. Redan som bebis kunde hon räkna ut saker och ting. Till exempel hur man fångar en ökenråtta. Hon har medfödda gåvor, född ledare. Hon har integritet och är noga med sitt eget utrymme och sina privata drömmar. Men hon hänger gärna med mig, ser på film, lagar middag eller hjälper till med Lova och Valdemar. Hon känner ansvar för dem, men blir samtidigt uttråkad av dem. Elbereth och Tintallë i sitt akvarium, å andra sidan, fascinerar henne på sätt som hon själv inte förstår. Kanske är de inte syskon alls? Kanske är Femi något utöver den äldsta dottern här i vindslyan? Med sin randiga svans, sina klor… Mysteriet eggar. Men hon är bara liten trots allt. Hon släpper bryderierna och kommer och gosar hos sin husse en stund. Hon får mycket uppskattning, högst i rang som hon ju är och föddes att vara. Hennes nos är vit, ungefär som om någon spillt ute en skvätt grädde och hon är äldst av barnen i vindslyan.