KÄNNA SIG KONTROLLERAD

Att vara desperat, ledsen, arg, otrygg… det är starka känslor som traumatiserade bär. Dessa känslor kan trigga andra människor. Och när man blir triggad kickar ångesten igång. Man kan påminnas om egna känslor eller upplevelser som man inte vill bli påmind om. Man kan känna sig invaderad och därmed kontrollerad av människan som triggar.

VÄRME

Alla människor manipulerar, man skulle kunna säga att bara ett leende är en slags manipulation, för att visa att man är ofarlig, för att blidka någon. Men ett leende är också genuint mänskligt och empatiskt. Man kan behöva utveckla en överlevnadsstrategi som går ut på att blidka.

INTE SAMMA

Att le för att locka till sig ett offer är en helt annan sak. Behovet att skydda sig är helt olikt beteendet hos manipulativa förövare. Manipulativa störning som narcissistisk personlighetsstörning är helt annorlunda än ptsd, ändå används ofta samma begrepp om beteendena.

SKILLNADEN

Något annat som kan misstas för manipulation är dissociation. Men dissociation är att decimera. Manipulation att addera. Dissociation innebär att man förlorar sig själv på ett vis. Manipulation innebär att man lägger på något för att med vilja styra upp något.

Man dissocierar inte för att få en reaktion av andra, detta finns över huvud taget inte på kartan. Man dissocierar för att man är traumatiserad och måste överleva.

ASSOCIERA

Grupptryck är en slags manipulation. Grupptryck förekommer inom psykvården. Bland all galenskap, sjukdom och lidande, triggers som flyger vilt genom luften, behövs ramar och gränser. Okej, jag förstår. Men önskar att skillnaderna tydliggörs mellan olika beteenden. Jag vet att när en grupp auktoritära människor kallar en sjuk, eller svag, eller hopplös, eller manipulativ, så känner man sig sådan. Det är då psykvård blir antivård. Om man istället för att manipulera bemöter människor med respekt, acceptans, tilltro, medmänsklighet så går det bra. Istället för att dissociera kan man då börja associera och komma tillbaka till sig själv, oavsett vad man bär på eller arbetar med.