Albedo

Albedo är en livsbejakande spökhistoria för vuxna och tonåringar. Fjortonåriga Kajsa lever men leker med döden, och Desdemona är död men längtar efter livet. De båda utvecklar en vänskap som går över gränserna.

Desdemona:
”Jag är Desdemona. Jag är diffus som rösterna du hör när du simmar under vattnet. Jag är den du pratar med i dina drömmar. Det kan hända att jag svarar dig.
När jag sitter på vinden med dockorna och dricker tilltänkt te ur en dockservis, på en dockbjudning utan ände är det dig jag söker. Mitt långa vita finger krafsar i luften. Jag skriver mot den spruckna väggen. Mitt namn är Desdemona. Jag skulle bli poet, och luffa mellan konstnärskaféer i mitt långa hår, schalar och kjolar, med ett omhuldat diktblock i högsta hugg. Jag skulle vara svår! Och vacker! Men jag dog 1986 femton år gammal. Istället för livet kom döden som ett hål rakt igenom allting. Nu är det jag som är hålet.”

”Jag faller med dammet och spindelväven mot det svepande vindsgolvet. Mitt medvetande expanderar som en ballong när det fysiska inte längre begränsar mig. Med en tanke är jag hos Kajsa på tåget och beskådar henne ur mörkret på andra sidan fönsterrutan.”

Kajsa:
”Jag drömde om en av flickorna igen. När jag vaknade kände jag mig lika lekfull som jag var en gång för länge sen.
Efter att jag hade drömt verkade livet annorlunda. Jag ser på det med nya ögon. Jag vill ha det, livet. Fast på mitt sätt vill jag leva. Som en som är fri.”

Recension ur BTJ-häftet:

Lektör Magnus Öhrn

Albedo är en kortroman för mellanåldern som handlar om fjortonåriga Kajsa som står inför en rad utmaningar i livet. Hon har anorexia, saknar sin döda mor och sin bästa kompis som har flyttat till Uppsala; hennes pappa jobbar mest och är sällan hemma. Dessutom har hon en mindre trevlig styvmor att förhålla sig till. Så får hon en dag ett arv från en gammal släkting, ett gammal villa, som visar sig vara det största huset i den staden där de bor.

Strax efter att de flyttat in får Kajsa kontakt med spökflickan Desdemona och hennes systrar. Likt Kajsa brottas Desdemona med olika relationsproblem, något som lett till hennes osaliga belägenhet. De blir snart vänner och lär av varandra. Via mötet med Desdemona tillfrisknar Kajsa från sin anorexia och hennes sociala problem löses – och i gengäld lyckas Kajsa ordna ett möte mellan spöksystrarna och deras levande mamma så att de kan ta farväl av varandra. I denna moderna och fantasifulla variant av Spöket på Canterville skildras en innerlig vänskap som sträcker sig över liv och död. Titeln, Albedo, anspelar troligen på den alkemistiska fas som föder dualitet och ökad självinsikt, en träffande beskrivning av bokens tema.